Met onze programma’s willen we onszelf en anderen gelegenheden bieden voor inspiratie, bezinning en ontmoeting. Bijna alle activiteiten vinden plaats in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, in het hart van Utrecht.

Voor info en opgave, mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat een bericht achter via onze contactpagina.

Alvast van harte welkom!


Logo De Ont Moeting

Donderdag 28 februari, 7 & 28 maart, 11 & 25 april, 9 & 23 mei, 6 juni

Van vrouwen worden anno 2018 nog altijd andere dingen verwacht dan van mannen. Welke rol spelen sociale status, culturele achtergrond, leeftijd, opleidingsniveau, etc. daar in? Kunnen we tegenwoordig alles bereiken wat we willen, of is dat eigenlijk een illusie? En zijn de kansen voor ons allemaal gelijk? Hoe vinden we onze plek in de samenleving? Wat kunnen we van elkaar leren?

Framedrumcursus: ‘De magie van ritme’

Vrijdag 18/22 januari, 15/22 februari, 15/22 maart, 19/26 april, 24/31 mei, 21/28 juni (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 15 januari

irmgardDrums en ritme hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht op mensen. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. In ritme zijn is in harmonie zijn met het Zelf. De drum laat je dit voelen, horen en ervaren. Je komt in trilling met wie jij ten diepste bent.

Graalnieuwjaarsdag ‘Over spelen en levenskunst’

Zaterdag 19 januari (11.00u tot 15.30u), Aanmelden vóór 16 januari

christa1Met het schrijven van het intieme, persoonlijke boek 'Voor Joseph en zijn broer. Van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang', maakt Graalvrouw Christa Anbeek de sprong van overlevingskunst naar plezier en levenslust.

Lezing Stine Jensen: 'Eerste liefde'

Woensdag 30 januari (20.00u-22.00u), aanmelden vóór 28 januari

jensen stine 0110 liggend webStine Jensen schrijft dit jaar het essay in het kader van de Maand van de Spiritualiteit dat als thema ‘Met aandacht’ heeft. Haar essay Eerste liefde is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin speelt. Het kat- en muisspel is in het begin van de liefde een van de meest verfijnde aandachtsspelen. Als de liefde langer duurt, wordt gebrek aan aandacht de oorzaak van het probleem én het medicijn voor herstel. Haar essay gaat over de taal en verbeelding van eerste liefde en over lessen in de kunst van het aandacht geven.

Zingen vanuit je ziel – meditatieve zangavonden

Vrijdag 8 februari, 29 maart en 14 juni (20.00u tot 21.45u), aanmelden uiterlijk twee dagen tevoren

zingen zielDoor te zingen kom je tot stilte: dat is waar het in zangmeditatie om gaat. Zingen wekt vanzelf rust en concentratie op. Tijdens deze meditatieve zangavonden zingen we inspirerende liederen uit diverse religieuze tradities en in allerlei talen. De liederen zijn eenvoudig, je kunt ze zo meezingen. Door het herhalen krijgen de liederen diepte en worden ze voertuigen voor onze diepste verlangens.

Meditatiedag met Jotika Hermsen ‘Gelijkmoedigheid’

Zondag 10 februari (10.30u tot 16.30u), Aanmelden vóór 6 februari

jotika2Upekkha of gelijkmoedigheid is de kwaliteit van geest die noch door begeerte, noch door boosheid aangetast wordt. Upekkha is een zijnskwaliteit die vanuit inzicht in het midden blijft staan en die weet dat ieder mens verantwoordelijk is voor haar of zijn eigen acties. Upekkha of gelijkmoedigheid buigt niet naar links en niet naar rechts.

Het Latifa-gebed – terugkeer naar de essentie

Zaterdag 16 februari (14.00u tot 17.00u), aanmelden vóór 13 februari

Eveline 2Het Latifa-gebed is een geleide meditatie vanuit het soefisme die je brengt naar een plek van innerlijke vrede en zelfliefde. ‘Latif’ betekent zachte aanraking in bewustzijn. Door een combinatie van ademhaling en bewustwording van zeven plekken op je lichaam, direct verbonden met zeven kwaliteiten (aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave, liefde, ik ben), komt een bewustzijnsproces op gang, waardoor je je sterker met jezelf kan verbinden.

Voorjaarsschoonmaak: meditatiecyclus naar Pasen toe

Vrijdag 8, 15, 22, 29 maart en 5, 12 en 19 april (10.00u tot 11.30u), Aanmelden vóór 6 maart

water stroom handAls de lente zichtbaar wordt verlang je naar buiten, naar een frisse wind door je leven. Ondertussen is je leven dichtgeslibd met routines die je niet meer inspireren. In deze meditatiecyclus ga je ballast loslaten om nieuwe inspiratie te vinden. Voor onze moeders en grootmoeders waren Carnaval en Aswoensdag het signaal dat het tijd werd voor de grote voorjaarsschoonmaak..

Filmmiddagen

Vrijdag 8 maart, 12 april, 17 mei (14.00u tot 17.00u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van te voren

filmIn haar visietekst verwoordt de Graalbeweging haar bereidheid de toestand van de wereld onder ogen te zien èn daarbij uit te kijken naar tekens van hoop. De films gaan geen van alle de harde realiteit uit de weg maar bieden toch hoop doordat de mensen erin blijk geven van medeleven. Elke filmmiddag heeft dezelfde opbouw. Eerst de ontvangst met koffie en thee, een kennismakingsrondje en inleiding. Daarna de vertoning van de film gevolgd door een nabespreking. Het thema van dit seizoen is rechtvaardigheid.

Concert met wereldvrouwenkoor Mihira

Vrijdag 8 maart (20.00u-22.00u), aanmelden vóór 6 maart

Mihira58 maart, internationale vrouwendag. Een dag om stil te staan bij de schoonheid en kracht van vrouwen, in al hun diversiteit en veelkleurigheid. Hoe kunnen we dat beter doen dan door te luisteren naar een multicultureel vrouwenkoor?

Workshop Zen Zien Tekenen

Zaterdag 9 en 23 maart (14.00u tot 17.00u), aanmelden vóór 6 maart

ZZTZen Zien Tekenen is een vorm van zenmeditatie die draait om het tekenen van heel gewone dagelijkse dingen. Tekenen in stilte versterkt het contact met de werkelijkheid en de aandacht voor het hier en nu. Nelleke Metselaar verzorgt tijdens deze dag een kennismaking met deze mooie, actieve vorm van meditatie.

Leeftocht – een poëtische reis door onze verbeelding

Wegens omstandigheden geannuleerd

foto LeeftochtLeeftocht is een woord dat we niet meer zo vaak gebruiken. Het staat voor onze weg door het leven maar ook voor de voeding die we onderweg nodig hebben. Het moeten natuurlijk dichters zijn die zo’n woord dan weer oppakken. Hester Knibbe en Miriam Van hee gaven deze titel aan een poëtische dialoog over reizen die in 2015 in kleine oplage is verschenen.

Workshop bibliodans: ‘De dans van compassie’

Zaterdag 30 maart (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 27 maart

Beurmanjer Riette 03Compassie, mededogen, ontferming, barmhartigheid. Woorden die duiden op het vermogen tot zacht en krachtig aanwezig zijn bij wat kwetsbaar, gekwetst en pijnlijk is. We verlangen ernaar het te kunnen geven en ontvangen. Voor onszelf en voor anderen. Waar ligt de bron voor dit vermogen? Wat voedt het? Welke rol kan ons lichaam spelen in het beoefenen en groeien van compassie?

Filmmiddag en ritueel ‘De 13 Inheemse Grootmoeders’

Vrijdag 5 april (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 3 april

film next generationDe 13 inheemse grootmoeders zijn wijze ouderen, sjamanen en medicijnvrouwen afkomstig uit alle vier windstreken. Ze kwamen voor het eerst samen in 2004 op een historische bijeenkomst in New York. Geraakt door hun zorg voor onze planeet besloten ze om een alliantie te vormen: ‘De Internationale Raad van 13 Inheemse Grootmoeders’. Geconfronteerd met een wereld in crisis, delen ze hun visioenen van genezing met ons en roepen ze op tot verandering. Met hun leringen belichten ze een weg naar een vreedzame en duurzame planeet.

Heilige balsem: Viering van Witte Donderdag en Pasen

Donderdag 18 april (14.00u-20.30u), Aanmelden vóór 15 april

zalving olieWitte Donderdag en Pasen vieren op één dag, vanuit het perspectief van vrouwen, kan dat? Overal ter wereld wordt op (de vooravond van) Witte Donderdag het verhaal gelezen van de vrouw die Jezus’ voeten zalft, juist voordat Jezus met zijn apostelen aan tafel gaat voor het laatste avondmaal. De vrouw van wie Jezus zegt ‘overal zal dit evangelie verkondigd worden ter herinnering aan haar’. En wij herinneren ons haar verhaal, maar haar naam weten we niet. Die vrouw, ben jij dat?

Open Huis

Zaterdag 25 mei (10.00u tot 17.30u), Aanmelden niet nodig

poppen deurIn hoekjes en kamertjes kun je verdwijnen. Hoor je flarden van verhalen van vrouwen die zich verbonden voelen met de Graalspiritualiteit. In de grote ruimtes kun je proeven van de vele activiteiten die het Graalhuis biedt. Van meditatie, mantra-zingen en sacrale dans tot Ont-Moeting. Op 25 mei zetten wij onze deuren open voor een eerste Open Huis!
Kom binnen wanneer jij wilt, schuif even een uurtje aan of blijf een hele dag, voel je vrij om alles te proberen of door het huis rond de dwalen. Deze dag heb je alle mogelijkheden om de Graalbeweging in al haar veelkleurigheid te ontdekken! 

 

Zangdag voor wereldvrouwen

Zaterdag 15 juni (11.00u tot 16.00u), Aanmelden vóór 12 juni

zangdag 1e fotoOveral ter wereld vind je prachtige liederen die je in contact brengen met de kracht en wijsheid van vrouwen. Deze liederen spreken verschillende levenskwaliteiten aan en raken je diep in je ziel. Dwars doorheen de culturele en religieuze verschillen, herken je de verlangens en kwaliteiten die bezongen worden en voel je je erdoor gesterkt in je vrouw-zijn en verbonden met andere vrouwen.

Sacrale dansdag ‘In volle bloei zijn’

Zaterdag 29 juni (11.00u tot 17.00u), aanmelden vóór 26 juni

dansdag3 1De midzomerzonnewende is net voorbij. Bloemen en struiken tonen hun kleurenpracht, dieren dartelen in de wei en de zon staat hoog aan de hemel. De hele natuur is in volle bloei. 

Maar wat dat betekent dat voor jou, in volle bloei zijn? Wat ervaar je dan? Wat heb je daarvoor nodig?

Framedrumdagen

Zaterdag 6 en 13 juli (11.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 2 juli en vóór 9 juli

framedrumDrums en ritme hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht op mensen. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. In ritme zijn is in harmonie zijn met het Zelf. De framedrum schept de mogelijkheid om onze ritmische verbinding met onszelf, de natuur en elkaar te herinneren en te herstellen. Ritme verbindt ons ook met het onzegbare, met het mysterie van leven. Meer en meer vrouwen (her)ontdekken de framedrum.

Open Zendo

Elke vrijdag (09.00u tot 10.30u), Aanmelden niet nodig

zencirkelOpen Zendo biedt je de gelegenheid om elke vrijdagochtend samen met anderen te mediteren, volgens de methode die je zelf beoefent. Er wordt twee keer 30 minuten gezeten, afgewisseld met loopmeditatie.