Met onze programma’s willen we onszelf en anderen gelegenheden bieden voor inspiratie, bezinning en ontmoeting. Bijna alle activiteiten vinden plaats in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, in het hart van Utrecht.

Voor info en opgave, mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat een bericht achter via onze contactpagina.

Alvast van harte welkom!


Framedrumcursus: ‘De magie van ritme’

Vrijdag 13/20 september, 11/18 oktober, 15/22 november, 13/20 december (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 10 september

irmgardDrums en ritme hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht op mensen. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. In ritme zijn is in harmonie zijn met het zelf. De drum laat je dit voelen, horen en ervaren. Je komt in trilling met wie jij ten diepste bent.

WereldZangOchtenden - Met traditionele en spirituele liederen rond de wereld

Zondag 15 september, 20 oktober & 24 november( 11.00u-13.00u), aanmelden vóór 13 sept., 18 okt. & 22 nov.

WereldzangSinds eeuwen komen mensen, in welke cultuur dan ook, bij elkaar om te zingen. Zingen is een oeroud expressiemiddel om uiting te geven aan alles wat ons leven verrijkt. Samen zingend delen we gevoelens van vreugde, levenslust, pijn, verdriet of angst en ontmoeten we liefde, kracht, troost en verbinding.

Vertelconcert ‘De Grens’ – Ekaterina Levental

Vrijdag 20 september (20.00u tot 22.00u), Aanmelden vóór 18 september

EkaterinaLevental DeGrens fotoonderschriftMuziektheatervoorstelling De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman-show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in diverse opvangcentra. Ze laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als hoop het enige is dat rest.

VrouwenVredesCirkel

Woensdag 25 september (20.00u tot 22.00u,), aanmelden vóór 24 september

VVC met onderschrift2De wereld heeft behoefte aan vrede, misschien wel steeds meer. En het goede is: we zijn niet machteloos maar kunnen door onze innerlijke vrede en goede intentie ons steentje bijdragen. Uiterlijke vrede en innerlijke vrede zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen vrede in de wereld, als er niet eerst vrede is in ons eigen hart.

Filmmiddagen

Vrijdag 27 september (afgelast), 8 november, 29 november (14.00u tot 17.00u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van te voren

filmIn haar visietekst verwloordt de Graalbeweging haar bereidheid de toestand van de wereld onder ogen te zien èn daarbij uit te kijken naar tekens van hoop. De films gaan geen van alle de harde realiteit uit de weg maar bieden toch hoop doordat de mensen erin blijk geven van medeleven. Elke filmmiddag heeft dezelfde opbouw. Eerst de ontvangst met koffie en thee, een kennismakingsrondje en inleiding. Daarna de vertoning van de film gevolgd door een nabespreking. Het thema van dit seizoen is: familie.

Vredesdag Israël-Palestina

Zaterdag 28 september (10.00u-16.30u), aanmelden vóór 25 september

Ambassade van vredeWaar je ook vandaan komt en wat je verhaal ook is: je kunt altijd werken aan vrede. Vanuit die gedachte organiseert de vredesorganisatie PAX jaarlijks in september de nationale vredesweek. Als Graalhuis zijn wij net als vorig jaar een ambassade van vrede en organiseren wij ook in 2019 activiteiten omtrent vrede. Het thema van onze vredesdag 2019 is Israël/Palestina vanuit het perspectief van vrouwen en hun persoonlijk geleefde ervaring.

Logo De Ont Moeting

Donderdag 3, 17, 31 oktober, 14 & 28 november, 19 december (19.00u-21.30u)

Van vrouwen worden anno 2018 nog altijd andere dingen verwacht dan van mannen. Welke rol spelen sociale status, culturele achtergrond, leeftijd, opleidingsniveau, etc. daar in? Kunnen we tegenwoordig alles bereiken wat we willen, of is dat eigenlijk een illusie? En zijn de kansen voor ons allemaal gelijk? Hoe vinden we onze plek in de samenleving? Wat kunnen we van elkaar leren?

Maandelijkse WonderWandeling

Maandag 7 oktober, 4 november en 2 december (10.00u-12.00u), aanmelden vóór 4 oktober, 1 & 29 november

wonderwandelingRust en verbinding, met onszelf en met onze natuurlijke omgeving. In deze drukke wereld van overvolle agenda's smachten we ernaar. Rust en verbinding, het zijn mooie woorden. Maar... hoe zorg je ervoor dat je het ook daadwerkelijk ervaart? Waar zit die toverknop?

Meditatiedag ‘Voed je demonen’

Zondag 13 oktober (10.30u-16.30u), aanmelden vóór 10 oktober

Paula en RianneTijdens deze meditatiezondag geven Paula van Lammeren en Rianne van Rijsewijk, psychologen met veel ervaring binnen het Tibetaans boeddhisme, ons een gedegen inleiding in het proces 'Voed je demonen'. Een traditionele Chod-beoefening, aangepast aan deze tijd door Lama Tsultrim Allione, waarvan Paula en Rianne de vertegenwoordigers zijn in Nederland.

Boekpresentatie ‘Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West’

Zaterdag 19 oktober (15.30u-17.00u), Aanmelden vóór 17 oktober

Goedheid is onder ons, in de wereld, en het is nastrevenswaardig om een goed mens te zijn. Tijdens de oudheid was goedheid nastreven één van de belangrijkste doelen van de filosoof. Na verloop van tijd werd dit voornamelijk een religieus ideaal. Religie verdwijnt echter langzaamaan uit ons leven. Wordt het dan niet tijd dat de filosofie haar oude taak weer oppakt en opnieuw pleitbezorger wordt van het streven naar uitzonderlijke goedheid?

Inspiratiedag ‘Samenwerken in praktijken van hoop’

Geannuleerd

maaikeMaaike de Haardt nam een jaar geleden afscheid als hoogleraar Religie en Gender bij de universiteit van Nijmegen met de lezing ‘... een innig fluistren. Over hoop, verlangen en verandering’. Hoop is een bron van verlangen naar verandering. Kan hoop een gezamenlijk motief vormen, waarin we onze beelden van verandering samen vormgeven? En kunnen daarbij op het eerste gezicht onwaarschijnlijke allianties ontstaan, die tegenstellingen overstijgen in nieuwe praktijken van hoop?

Interreligieuze stiltedag

Zondag 27 oktober (10.30u-16.45u), aanmelden vóór 24 oktober

stiltedag2Religieuze of spirituele plekken ademen vaak een geest van stilte. En in de diepe stilte waarin het mystieke ervaren kan worden, raken alle religieuze tradities elkaar. Tijdens deze interreligieuze stiltedag, op de landelijke dag van de stilte, eren we de centrale betekenis van stilte in de levensbeschouwelijke tradities van de wereld.

Derde jaarlijkse Graallezing: 
'No longer fuelled by rage or fear; the sacred power of a positive vision'

Zaterdag 2 november (15.00u-17.00u), aanmelden vóór 30 oktober

Mpho HeadshotMaatschappelijk engagement, spirituele bewogenheid en empowerment van vrouwen is van oudsher het drievoudige credo van de Graalbeweging. Met de nieuwe traditie van een jaarlijkse Graallezing, op een voor ons belangwekkend moment van het jaar (rond de stichtingsdatum), geven we het woord aan een vrouw die zich (mede) vanuit religieuze bewogenheid inzet voor een betere wereld. 

‘Zalig gebakken’ – Bakworkshop speculaas

Zaterdag 9 november (13.30u-17.30u), aanmelden vóór 6 november

speculaasplankEr gaat niets boven de geur van zelfgebakken koek. En in november en december moet dat natuurlijk speculaas zijn. Wacht niet af of de goedheiligman jouw huisje aandoet; zelf bakken is veel leuker en gezelliger! Amandelspijs maken is niet zo moeilijk als je denkt en fijn om te doen.

Zingen vanuit je ziel – meditatieve zangavonden

Zondag 10 november, 1 december en 15 december (19.30u-21.30u), aanmelden vóór 8 november, 29 november en 13 december

Zingen zielVoor wie op zoek is naar ontspanning en verbinding. We zingen toegankelijke liederen uit christelijke en andere spirituele tradities. Het gaat niet om nieuwe liederen leren, en al helemaal niet om mooi zingen. Het gaat over stem, adem, lichaam, klank en verbinding. Door herhaling krijgen de liederen meer diepte en word je meegenomen naar binnen.

Spiegels voor de ziel – 'De sjamaan en ik'
Geannuleerd door persoonlijke omstandigheden auteur; wordt hernomen in voorjaar

WillemijnDickeOnze ziel heeft voeding nodig om gezond te blijven, telkens weer. Voor deze reeks nodigen wij auteurs van een recent boek op levensbeschouwelijk gebied uit om een inspirerende lezing te geven. Dit keer is dat Willemijn Dicke met haar boek 'De sjamaan en ik'.

Oefenen in wachten: adventsmeditatiecyclus

Vrijdag 29 november, 6, 13, 20 december (10.00u-11.30u), aanmelden vóór 27 november

Oefenen in wachten1Wat heeft het feest van Kerstmis jou eigenlijk te bieden? Deze betekenissen op het spoor komen is nog een hele kunst te midden van de plaatjes van gezellige families in de drukte van de Advent. Maar al te vaak worden we overspoeld met kerstconcerten en kerstbijeenkomsten, maar het is iets anders om stil te staan bij wat we nu eigenlijk vieren.

And Still I Rise – Sharing stories & flamenco

Zaterdag 23 november (18100u tot 16.30u), Aanmelden vóór 21 november

flamenco3jpgDe Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepen tot de ‘International Day for the Elimination of Violence against Women’. Over de hele wereld wordt er tijdens deze dag extra stil gestaan bij geweld tegen vrouwen. In het kader hiervan organiseren wij een dag voor en door vrouwen. We laten ons inspireren door het 'Still I rise' van dichteres Maya Angelou, delen ervaringen rond kwetsbaarheid en veerkracht, en laten het flamenco dansen ons in contact brengen met onze kracht en gratie.

‘Om al wat leeft’ – duurzaamheid en christelijke spiritualiteit

Zaterdag 30 november (10.30u tot 16.30u), Aanmelden vóór 28 november

Hemel en aarde Thea KootDuurzaamheid staat eindelijk hoog op de maatschappelijke agenda. We worden – op een steeds urgentere manier – uitgenodigd om stil te staan bij de kostbaarheid en kwetsbaarheid van deze schepping. Maar waar halen we de kracht en inspiratie vandaan om ons leven écht om te gooien en de zorg voor de aarde (weer) centraal te stellen? Tijdens deze dag onderzoeken we wat de christelijke spiritualiteit ons op dat vlak te bieden heeft. Daarnaast is er ook ruimte om je te laten inspireren door een verdiept contact met de natuur tijdens wandeling en meditatie.

Sacrale dansdag ‘Dansen naar het Licht’

Zaterdag 14 december (10.30u-16.30u), aanmelden vóór 12 december

sacrale dansDe koude en het donker van de winter drijven ons naar binnen toe. Naar de warmte en gezelligheid van onze huizen én naar de warmte en diepte van ons eigen innerlijk. Nu we het licht niet meer zo weerspiegeld zien in de buitenwereld, worden we uitgenodigd het licht in onszelf te her-ontdekken. Elke jaarring, iedere winter weer gaan we de weg doorheen het duister naar het Licht. Je bent opnieuw welkom om samen, al dansend, deze weg te gaan.

Midwinterviering

Zaterdag 21 december (14.00u-18.00u), aanmelden vóór 19 december

zon webIn het diepst van het duister wordt het licht geboren. Dat mysterie voltrekt zich elk jaar opnieuw tijdens de winterzonnewende. Na die langste nacht, dat allerdonkerste moment, worden de dagen weer langer. Tijdens deze periode worden we uitgenodigd om deze beweging van de natuur ook in ons eigen innerlijk te laten resoneren. Wat brengt het donker ons en wat betekent het om ons licht (opnieuw) geboren te laten worden?

Open Zendo

Elke vrijdag (09.00u tot 10.30u), Aanmelden niet nodig

zencirkelOpen Zendo biedt je de gelegenheid om elke vrijdagochtend samen met anderen te mediteren, volgens de methode die je zelf beoefent. Er wordt twee keer 30 minuten gezeten, afgewisseld met loopmeditatie.