Met onze programma’s willen we onszelf en anderen gelegenheden bieden voor inspiratie, bezinning en ontmoeting. Bijna alle activiteiten vinden plaats in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, in het hart van Utrecht.

Voor info en opgave, mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat een bericht achter via onze contactpagina.

Alvast van harte welkom!


WereldZangOchtenden - Met traditionele en spirituele liederen rond de wereld

Zondag 5 januari, 2 februari, 1 en 29 maart, 26 april, 7 juni en 5 juli (11.00u-13.00u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van tevoren

WereldzangSinds eeuwen komen mensen, in welke cultuur dan ook, bij elkaar om te zingen. Zingen is een oeroud expressiemiddel om uiting te geven aan alles wat ons leven verrijkt. Samen zingend delen we gevoelens van vreugde, levenslust, pijn, verdriet of angst en ontmoeten we liefde, kracht, troost en verbinding.

Framedrumcursus: ‘De magie van ritme’

Vrijdag 24/31 januari, 21/28 februari, 20/27 maart, 17/24 april, 15/29 mei, 19/26 juni (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 22 januari

framedrum2Drums en ritme hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht op mensen. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. In ritme zijn is in harmonie zijn met het zelf. De drum laat je dit voelen, horen en ervaren. Je komt in trilling met wie jij ten diepste bent.

Filmmiddagen

Vrijdag 14 februari, 13 maart, 8 mei (14.00u tot 17.00u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van te voren

filmIn haar visietekst verwoordt de Graalbeweging haar bereidheid de toestand van de wereld onder ogen te zien èn daarbij uit te kijken naar tekens van hoop. De films gaan geen van alle de harde realiteit uit de weg maar bieden toch hoop doordat de mensen erin blijk geven van medeleven. Elke filmmiddag heeft dezelfde opbouw. Eerst de ontvangst met koffie en thee, een kennismakingsrondje en inleiding. Daarna de vertoning van de film gevolgd door een nabespreking. Het thema van dit seizoen is: LGBT (lesbisch, gay, bi-, en transseksueel).

Meditatiecyclus ‘Mediteren met Hildegard van Bingen’

Vrijdag 6, 13, 20 en 27 maart (10.00u tot 11.30u), Aanmelden vóór 4 maart

Hildegard von Bingen 2Deze serie meditaties met Hildegard van Bingen helpt je om de balans te vinden tussen lichaam en ziel. De spirituele wijsheid van Hildegard van Bingen, een abdis uit de 12e eeuw, heeft verrassend veel te zeggen voor vandaag. Hildegard is origineel: haar denken over God is rechtstreeks gebaseerd op haar visioenen en haar observaties van de natuur.

Ochtendprogramma Internationale Vrouwendag: ‘Ontdek je vrouwelijke oerkracht!’

Zaterdag 7 maart (11.00u tot 13.00u), aanmelden: vóór 4 maart

afbeelding vrouwenkracht Cheryl BraganzaHet thema van internationale vrouwendag is dit jaar vrijheid. Maar, vrijheid, wat is dat precies? In Nederland zijn we vrij. Vrij om te kiezen waar we wonen, wat voor werk we doen, met wie we samen willen zijn, welke woorden we gebruiken. We zijn vrij! Toch? Helaas is vrijheid voor lang niet alle vrouwen vanzelfsprekend. Misschien herken je het wel: het stemmetje in je achterhoofd dat ervoor zorgt dat je op je hoede bent en je minder vrij voelt dan je zou willen.

Middagprogramma Internationale Vrouwendag: ‘Strijdbare vrijheid’

Zaterdag 7 maart (15.00u – 18.00u), aanmelden: vóór 4 maart

vrouwendag NMIn het middagprogramma gaan we nader in op het kader voor feministische actie. Wat is nodig om te zorgen voor vrijheid voor iedereen? Welke belemmeringen zijn er nog? Welke minderheidsstemmen moeten gehoord worden om vrijheid gemeengoed te maken? En welke maatschappelijke actie is daarvoor nodig?

Tweeluik Schoonheid & seksualiteit: Dag 2: ‘Bevrijd onze seksualiteit’

Zaterdag 28 maart (10.30u tot 16.30u), aanmelden vóór 25 maart

Seksualiteit The batherMarian Geurtsen promoveerde onlangs op een onderzoek naar seksualiteit, reinheid en de positie van vrouwen in de vroegchristelijke kerk. In het christelijke denken is seksualiteit onlosmakelijk verbonden geraakt met het idee van zondigheid. Op zijn best nuttig om kinderen te krijgen, maar verder is het beter om het te vermijden. Vooral vrouwen hebben hiervoor de prijs moeten betalen.

Hildegard van Bingen: film ‘Vision - Aus dem Leben der Hildegard von Bingen’

Vrijdag 3 april (14.30u tot 17.00u), Aanmelden vóór 1 april

Film HildegardHet werk van 12e eeuwse mystica Hildegard van Bingen geniet ook nu nog veel belangstelling. Hildegard was dan ook een zeer veelzijdige vrouw: profetes, geestelijk leidsvrouw, componiste, genezeres en kunstenares. Met dit programma willen we haar leven en werk eren met beeld, tekst en muziek. In de middag doen we dit met de vertoning van de film Vision.

Ensemble Tangere – Magische klankimprovisaties geïnspireerd door Hildegard

Vrijdag 3 april (20.00u – 21.30u), Aanmelden vóór 1 april

TANGERE 2 kopie 1Het werk van 12e eeuwse mystica Hildegard van Bingen geniet ook nu nog veel belangstelling. Hildegard was dan ook een zeer veelzijdige vrouw: profetes, geestelijk leidsvrouw, componiste, genezeres en kunstenares. Met dit programma willen we haar leven en werk eren met beeld, tekst en muziek. In de avond doen we dit met een concert van Ensemble Tangere

Agapèviering op Witte Donderdag

Donderdag 9 april (14.00u-20.30u), Aanmelden vóór 7 april

Agape1Als een vrouw die desem door het meel kneedt: Witte Donderdag vanuit het perspectief van vrouwen, hoe ziet dat eruit? We houden samen een agapè-viering: een maaltijd gecombineerd met een viering.

Meditatiedag met Irène Bakker Sensei ‘Het lied van zazen’

Zondag 19 april (10.30u tot 16.30u), aanmelden vóór 16 april

hakuins song of zazen1'The Song of Zazen' is een tekst van de 18e eeuwse Zenmeester Hakuin Ekaku (1686-1769). Hij was een belangrijke hervormer van de Rinzai school en systematiseerde de koanstudie. Vooral bekend is zijn koan 'Wat is het geluid van een hand?'.

Maandelijkse WonderWandeling

Woensdag 18 maart, 22 april, 20 mei en 17 juni (10.00u-12.00u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van tevoren

wonderwandelingRust en verbinding, met onszelf en met onze natuurlijke omgeving. In deze drukke wereld van overvolle agenda's smachten we ernaar. Rust en verbinding, het zijn mooie woorden. Maar... hoe zorg je ervoor dat je het ook daadwerkelijk ervaart? Waar zit die toverknop?

Inspiratiedag ‘Het goddelijke moederschap bij Hildegard van Bingen’

Zaterdag 9 mei (11.00u – 16.30u), Aanmelden vóór 6 mei

Hildegard websiteDe middeleeuwse visionaire Hildegard van Bingen (1098-1179) was een veelzijdige vrouw. Ze was profetes, mystica, benedictines, geestelijk leidsvrouw en componiste. Haar liederen noemde ze Symphonia armonie celestium revelationum: een samenklank van de harmonie van de hemelse openbaringen. Ze gaf door in klanken, beelden en woorden wat haar geopenbaard werd vanuit de goddelijke werkelijkheid. Ze liet zich inspireren door het levende Licht.

Zingen vanuit je ziel

Zondag 10 mei, 7 juni en 5 juli (apart te volgen) (19.30u-21.30u), Aanmelden uiterlijk 2 dagen van tevoren

Zingen vanuit je ziel FraukeRietherEen avond zingend mediteren is een cadeautje aan jezelf. We beginnen met oefeningen om de stem los te maken. De liederen zijn zo eenvoudig dat je ze zo mee kunt zingen. De sfeer is meditatief, de gitaarbegeleiding maakt het warm en intiem.

Open Huis

Zaterdag 6 juni (11.00u tot 17.00u), Aanmelden niet nodig

poppen deurIn het Graalhuis komen vrouwen bij elkaar om te ont-moeten. Samen doen we aan mantra-zingen, sacrale dans en meditatie en bespreken we actuele thema's tijdens filmmiddagen, lezingen en inspiratiedagen. Ja, in het Graalhuis komen Hoofd, Hart en Baarmoeder samen. Deze metafoor sluit aan bij onze speerpunten: maatschappelijke betrokkenheid, spiritualiteit en empowerment van (jonge) vrouwen.

 

Zangdag voor wereldvrouwen

Zaterdag 13 juni (11.00u tot 16.30u), Aanmelden vóór 10 juni

zangdag 1e fotoOveral ter wereld vind je prachtige liederen die je in contact brengen met de kracht en wijsheid van vrouwen. Deze liederen spreken verschillende levenskwaliteiten aan en raken je diep in je ziel. Dwars doorheen de culturele en religieuze verschillen, herken je de verlangens en kwaliteiten die bezongen worden en voel je je erdoor gesterkt in je vrouw-zijn en verbonden met andere vrouwen.

Sacrale dansdag ‘Lofzang op het leven’

Zaterdag 4 juli (11.00u tot 17.00u), aanmelden vóór 1 juli

Lofzang levenHet is volop zomer. Alles groeit en bloeit en de natuur toont zich in al haar weelde en overvloed. Is er een geschikter moment om onze dankbaarheid te uiten voor dit volle leven dat we elke dag weer ontvangen?

Framedrumdagen

Zaterdag 11 en 18 juli (11.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 8 juli en vóór 15 juli

framedrumDrums en ritme hebben van oudsher een grote aantrekkingskracht op mensen. Ritme is universeel en verbindt mensen en culturen. In ritme zijn is in harmonie zijn met het Zelf. De framedrum schept de mogelijkheid om onze ritmische verbinding met onszelf, de natuur en elkaar te herinneren en te herstellen. Ritme verbindt ons ook met het onzegbare, met het mysterie van leven. Meer en meer vrouwen (her)ontdekken de framedrum.

Open Zendo

Elke vrijdag (09.00u tot 10.30u), Aanmelden niet nodig

zencirkelOpen Zendo biedt je de gelegenheid om elke vrijdagochtend samen met anderen te mediteren, volgens de methode die je zelf beoefent. Er wordt twee keer 30 minuten gezeten, afgewisseld met loopmeditatie.