Met onze programma’s willen we onszelf en anderen gelegenheden bieden voor inspiratie, bezinning en ontmoeting. Bijna alle activiteiten vinden plaats in het Graalhuis, Nieuwegracht 51, in het hart van Utrecht.

Voor info en opgave, mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat een bericht achter via onze contactpagina.

Alvast van harte welkom!


Maandelijkse WonderWandeling

vrijdag 18 sept, 23 okt, 20 nov, 18 dec. (10.00u – 11.30u), Aanmelden vóór resp. 16 sept, 21 okt, 18 nov en 16 dec.Marieke van Andel Wonderwandeling

Wist je dat wij iedere dag toegang hebben tot de allergrootste bron van wijsheid die er is? Het is de wijsheid van ons eigen lichaam. We kunnen zoveel kracht, steun en plezier ervaren via ons eigen lijf. Maar... hoe doe je dat?

Vredesontmoeting met Tahira

(Geannuleerd) Zaterdag 19 september (10.00u -12.30u), Aanmelden vóór 18 september

TahiraDit jaar is de Nederlandse Graalbeweging opnieuw een Ambassade van Vrede. De visietekst van de internationale Graalbeweging roept ons allen op om de wereld duurzaam te maken en te transformeren tot een plek van vrede en rechtvaardigheid. Tijdens deze vredesweek organiseren we een vredesontmoeting. Kom op zaterdagochtend 19 september naar het Graalhuis en ontmoet Tahira, een Syrische vrouw die een aantal jaren geleden haar land alleen moest ontvluchten en laat je inspireren door haar moed en volharding. 

Framedrumcursus: De helende kracht van framedrummen

Vrijdag 25 sept, 23/30 okt, 20/27 nov en 11/18 dec (14.00u tot 17.00u), Aanmelden vóór 23 sept. (gevorderden), 20 okt. (basis)

framedrum2Het leven is onverbiddelijk ritmisch. Ritme bepaalt de cyclus van de aarde en de cycli van onze emoties. Onze voorouders kenden de helende kracht van trilling en ritme en de framedrum vervulde daarbij een sleutelrol. Trilling en ritme zijn de essentie van alle leven.

Zen Zien Tekenochtenden

Zaterdag 26 september en 10 oktober (10.30u tot 13.00u), aanmelden vóór 24 september

ZZT of eventueel dezeZen Zien Tekenen is een vorm van zenmeditatie die draait om het tekenen van heel gewone dagelijkse dingen. Tekenen in stilte versterkt het contact met de werkelijkheid en de aandacht voor het hier en nu. 

Thema-ochtend ‘Bevrijd onze seksualiteit’

Zaterdag 17 oktober (10.00u -12.30u), Aanmelden vóór 15 oktober

Seksualiteit The batherMarian Geurtsen promoveerde vorig jaar op een onderzoek naar seksualiteit, reinheid en de positie van vrouwen in de vroegchristelijke kerk. In het christelijke denken is seksualiteit onlosmakelijk verbonden geraakt met het idee van zondigheid. Op zijn best nuttig om kinderen te krijgen, maar verder is het beter om het te vermijden. Vooral vrouwen hebben hiervoor de prijs moeten betalen.

 'Het witte huiswerk' - Interactieve gespreksavonden in het Graalhuis (deel 1)

Vrijdag 23 oktober (20.00u tot 21.45u), aanmelden vóór 21 oktober

baba2Sinds de dood van George Floyd in de VS staan racistisch geweld maar ook alledaags en institutioneel racisme anno 2020 weer hoog op de agenda en dat is meer dan terecht. Om als Graalbeweging ons steentje bij te dragen aan het verhelderen van de huidige anti-racisme discussie gaat Marieke van Andel deze avond in gesprek met Babah Tarawally over ons witte huiswerk.

Bibliodans ‘Bevrijd onze seksualiteit’

Zaterdag 24 oktober (van 10.00u tot 12.30u of van 13.30u tot 16.00u), aanmelden vóór 22 oktober

bibliodans webWie de thema-ochtend volgde met Marian Geurtsen over het onderzoeken en vrijmaken van onze seksualiteit, krijgt nu de kans om dit verder te verdiepen en verwerken door middel van bibliodans. Bibliodans is een vorm van spirituele dansexpressie ontwikkeld door Riëtte Beurmanjer waarbij je bijbelteksten (of andere inspirerende teksten) dansend verbeeldt zodat ze voor je gaan leven.

Meditatiecyclus ‘Groeikracht - Mediteren met Hildegard van Bingen’

Vrijdag 30 okt. en 6, 13 en 20 november (10.00u tot 11.30u), Aanmelden vóór 28 oktober

Hildegard meditatiecyclus kleinDeze serie meditaties helpt je om te wortelen en te verkennen waar jij naartoe wilt groeien. Het thema “groeikracht” (viriditas), is een centraal begrip voor Hildegard van Bingen, een abdis uit de 12e eeuw. Zo onstuitbaar als planten en bomen moeten groeien, zo heeft ook de ziel het vermogen te groeien in wijsheid. De groeikracht van de ziel heeft slechts aandacht nodig om te mogen groeien.

Vierde jaarlijkse Graallezing: 
'Het einde van het Antropoceen´

Zaterdag 31 oktober (15.00u -16.45u), aanmelden vóór 29 oktober

02 25.prinses irene.renee hoekDit jaar wordt de Graalwisselbeker uitgereikt aan prinses Irene. Irene van Lippe-Biesterfeld voelt al heel lang een diepe verbondenheid met de natuur en schreef daar diverse boeken over, zoals Dialoog met de natuur, Aarde, ik hou van je en Leven in verbinding. Ze meent dat de moderne mens de verbinding met de natuur veelal is kwijt geraakt met als gevolg de grote uitputting van de aarde waar we nu getuige van zijn. Al decennia pleit prinses Irene onverminderd voor een hernieuwde persoonlijke relatie met de aarde en al haar levensvormen. Vanuit het besef: waar je je verbonden mee voelt, dat vernietig je niet.

ebise'Het witte huiswerk' - Interactieve gespreksavonden in het Graalhuis (deel 2)

Vrijdag 20 november (20.00u tot 21.45u), aanmelden vóór 18 november

Sinds de dood van George Floyd in de VS staan racistisch geweld maar ook alledaags en institutioneel racisme anno 2020 weer hoog op de agenda en dat is meer dan terecht. Om als Graalbeweging ons steentje bij te dragen aan het verhelderen van de huidige anti-racisme discussie gaat Maria Platteeuw deze avond in gesprek met Ebissé Rouw over ons witte huiswerk.

Inspiratiemiddag ‘Het goddelijk vrouwelijke bij Hildegard van Bingen’

Zaterdag 28 november  (14.00u – 17.00u), Aanmelden vóór 25 november

Hildegard websiteDe middeleeuwse visionaire Hildegard van Bingen (1098-1179) was een veelzijdige vrouw. Ze was profetes, mystica, benedictines, geestelijk leidsvrouw en componiste. Haar liederen noemde ze Symphonia armonie celestium revelationum: een samenklank van de harmonie van de hemelse openbaringen. Ze gaf door in klanken, beelden en woorden wat haar geopenbaard werd vanuit de goddelijke werkelijkheid. Ze liet zich inspireren door het levende Licht.

Sacrale dansmiddag ‘Ode aan de vrede’

Zaterdag 12 december (14.00u tot 17.00u), aanmelden vóór 9 december

picasso 2e optie vredesmiddag´Heer, maak mij een instrument van Uw vrede´, bad Franciscus van Assisi in de 13e eeuw. Is dat niet wat we allemaal ten diepste willen, een instrument van vrede zijn? Zowel voor onze naaste omgeving als voor de wereld?

Midwinterviering in het bos

Zondag 20 december (14.00u-17.00u), aanmelden vóór 17 december

midwinter4 cyclestuffDe donkerste periode is achter de rug, de dagen lengen... Laten we samen het Lichtfeest vieren! Tijdens deze Midwinterviering is de natuur ons voorbeeld. Zowel in de natuur als in de menselijke ziel is het winterseizoen een tijd van introspectie. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. De stilte, het donker en de kou van de winter; alles is nodig om te conserveren wat er al is, om straks in de lente tot bloei te komen.

Open Zendo

Elke vrijdag (09.00u tot 10.30u), Aanmelden niet nodig

zencirkelOpen Zendo biedt je de gelegenheid om elke vrijdagochtend samen met anderen te mediteren, volgens de methode die je zelf beoefent. Er wordt twee keer 30 minuten gezeten, afgewisseld met loopmeditatie.