Het witte huiswerk. Interactieve online gespreksavonden via Zoom (Nancy Jouwe)

Vrijdagavond 12 november (20.00u tot 21.45u), aanmelden vóór 11 november

Nancy Jouwe juni 20Voortbouwend op twee succesvolle series van Het Witte Huiswerk zetten we dit najaar het gesprek voort. We praten over ongelijkheid, institutioneel racisme en wit privilege. Ja, het gesprek is soms ongemakkelijk. En nee, je hoeft niet alles al op voorhand te weten. Maar we dragen wél een verantwoordelijkheid: het huidige systeem kritisch benaderen en stap voor stap veranderen. Juist daarom is het gesprek aangaan zo ontzettend noodzakelijk. Het is ons witte huiswerk.

“Uiteindelijk gaat racisme niet opgelost worden door mensen van kleur, net zoals misogynie niet opgelost gaat worden door vrouwen. Het voornaamste punt is: witte mensen moeten er een prioriteit van maken om met andere witte mensen te praten over racisme. Alleen zij hebben de macht om het systeem af te breken. Zodat we het gezamenlijk opnieuw kunnen opbouwen.”
Patrisse Cullors in een interview met Vera Mulder, de Correspondent (2017)

Vanuit de Graalbeweging nodigen we sprekers van kleur uit met wie we een eerlijk, open gesprek aangaan. Zij delen met ons hun persoonlijke ervaringen met racisme in Nederland. Voor ons is het tijd om te luisteren en om als publiek om je eigen vragen te stellen. Wat niet ter discussie staat tijdens deze avonden is het bestaan van alledaags racisme en de impact die het heeft.

Als je geen deel bent van de oplossing, ben je deel van het probleem. Wij geloven dat we dit probleem onder ogen kunnen zien door ons 'witte huiswerk' te doen. Stel je open voor het ongemak. Leer meer over je nationaal verleden. Word je bewust van je verantwoordelijkheid. Laat je inspireren door onze gastsprekers! Aan het einde van de avond ben je een boel inzichten rijker.

De avonden van Het Witte Huiswerk worden geleid door jonge vrouwen, die hun eigen ervaringen en worstelingen rond het thema delen. Zij gaan een persoonlijk gesprek aan met de gastsprekers, waarbij zij de vragen uit het publiek meenemen.

Nancy Jouwe legt de link tussen gender, ras, kolonialisme en sociale en culturele bewegingen. Ze is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, schrijver, docent en publiek spreker rondom het Nederlandse slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Nancy werkte als manager en directeur voor verschillende NGO's, waaronder Mama Cash, een fonds voor vrouwen. Ze doceert beeldende kunst en geeft lessen in gender, ras en seksualiteit. Nancy was sinds het begin betrokken bij Mapping Slavery, een transnationaal project dat de historische plaatsen van het Nederlandse slavernijverleden en het bijbehorende erfgoed in beeld brengt.

Begeleiding: Maria Platteeuw
Datum: vrijdagavond 12 november
Tijd: 20.00u tot 21.45u
Deelnemers: (m/v/x) via Zoom
Kosten: €7,50
Aanmelden: graag vóór 11 november, via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.