ebise'Het witte huiswerk' - Interactieve gespreksavonden in het Graalhuis (deel 2)

Vrijdag 20 november (20.00u tot 21.45u), aanmelden vóór 18 november

Sinds de dood van George Floyd in de VS staan racistisch geweld maar ook alledaags en institutioneel racisme anno 2020 weer hoog op de agenda en dat is meer dan terecht. Om als Graalbeweging ons steentje bij te dragen aan het verhelderen van de huidige anti-racisme discussie gaat Maria Platteeuw deze avond in gesprek met Ebissé Rouw over ons witte huiswerk.

Want de tijd van zwijgen ligt achter ons. We kunnen alledaags racisme niet meer ontkennen. Door stil te blijven, tolereren we. Tijdens deze gespreksavonden is het uitgangspunt dan ook: wit privilege bestaat en we zijn ons hier bewust van. Als witte mensen willen we leren hoe we het systeem kunnen veranderen.

Laat een gevoel van ongemak of onmacht niet de reden zijn om af te haken, maar juist om het gesprek aan te gaan. We moeten allemaal ergens beginnen. Precies om die reden nodigen we sprekers uit om met ons in gesprek te gaan over racisme en wit privilege. Vanuit de intentie: laten we samen leren!

De gespreksavonden worden geleid door jonge vrouwen die ook hun eigen ervaringen en worstelingen rond het thema delen. Zij gaan een persoonlijk gesprek aan met de gastsprekers, waarbij zij de vragen uit het publiek meenemen. De gesprekken vinden plaats in het Graalhuis maar zijn telkens ook te volgen via live-stream. Geef je op en maak deel uit van onze ´learning community´!

´Uiteindelijk gaat racisme niet opgelost worden door mensen van kleur, net zoals misogynie niet opgelost gaat worden door vrouwen. Het voornaamste punt is: witte mensen moeten er een prioriteit van maken om met andere witte mensen te praten over racisme.
Alleen zij hebben de macht om het systeem af te breken. Zodat we het gezamenlijk opnieuw kunnen opbouwen.´

Patrisse Cullors, in de Correspondent (14 april 2017)

Ebissé Rouw is schrijver en activist en werd o.a. bekend met de podcast Dipsaus, ‘voor en door vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid’. Op dit moment werkt zij bij de Raad voor Cultuur op het snijvlak van beleid en communicatie. Zij is een van de samenstellers van de bundel Zwart, een verzameling literatuur van zwarte schrijvers uit de Lage Landen. Ook is zij als programmamaker verbonden aan het literatuurfestival Winternachten van Writers Unlimited in Den Haag.

Begeleiding: Maria Platteeuw
Datum: vrijdag 20 november
Tijd: 20.00u tot 21.45u, inloop vanaf 19.45u
Deelnemers: (m/v), max. 9 in het Graalhuis
Kosten: €15 live en €7,50 via live stream
Aanmelden: vóór 18 november