Ensemble Tangere – Magische klankimprovisaties geïnspireerd door Hildegard

Vrijdag 3 april (20.00u – 21.30u), Aanmelden vóór 1 april

TANGERE 2 kopie 1Het werk van 12e eeuwse mystica Hildegard van Bingen geniet ook nu nog veel belangstelling. Hildegard was dan ook een zeer veelzijdige vrouw: profetes, geestelijk leidsvrouw, componiste, genezeres en kunstenares. Met dit programma willen we haar leven en werk eren met beeld, tekst en muziek. In de avond doen we dit met een concert van Ensemble Tangere

Hildegard van Bingen is de eerste componiste uit de geschiedenis van de westerse klassieke muziek die bij naam bekend is. Ze schreef het mysteriespel Ordo Virtutum, ‘Orde der deugden’, een gezongen drama voor vrouwenstemmen dat ze componeerde voor de nonnen van haar klooster. Daarnaast componeerde zij ongeveer 75 gezangen voor de liturgie op basis van haar visioenen. Haar gezangen liggen muzikaal in het verlengde van de gregoriaanse traditie van het Rijnland. Hildegard was ervan overtuigd dat muziek genezende trillingen kan uitzenden. Daarom liet zij in de ziekenafdeling van haar klooster een non op gezette tijden haar liederen zingen. In de menselijke stem ervoer zij God die werkzaam is via het menselijk lichaam als instrument.

Hildegard van Bingen noemde de Bron van waaruit zij haar visioenen en muziek ontving ‘het levende onblusbare Licht’. Ze is een levendige inspiratiebron voor de vijf vrouwen van Ensemble Tangere. Zij brengen Hildegard’s beelden, teksten en muziek in de ruimte en laten zich erdoor inspireren tot improvisaties van magische klanken.

Concert: Lies Joosten (harp), Veronika Simonett (alt-dwarsfluit), Lydia Schaap (zang), Irmgard Cottaar (framedrum en klein-percussie) en Claudia Richter (voordracht)
Datum: vrijdag 3 april
Tijd: 20.00u tot 21.30u (met inloop vanaf 19.30u)
Deelnemers: (m/v), max. 35
Kosten: € 20
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.: vóór 1 april