Tweeluik Schoonheid & seksualiteit: Dag 2: ‘Bevrijd onze seksualiteit’

Zaterdag 28 maart (10.30u tot 16.30u), aanmelden vóór 25 maart

Seksualiteit The batherMarian Geurtsen promoveerde onlangs op een onderzoek naar seksualiteit, reinheid en de positie van vrouwen in de vroegchristelijke kerk. In het christelijke denken is seksualiteit onlosmakelijk verbonden geraakt met het idee van zondigheid. Op zijn best nuttig om kinderen te krijgen, maar verder is het beter om het te vermijden. Vooral vrouwen hebben hiervoor de prijs moeten betalen.

Tijdens deze ochtend proberen we te begrijpen hoe deze visie ontstaan is en welke gevolgen dit heeft gehad voor ons denken over seksualiteit tot op de dag van vandaag. Welke effecten heeft het gehad op onze beleving van seksualiteit? En, wat hebben we nodig om ons hiervan te bevrijden en een positieve beleving van seksualiteit te ontwikkelen?

Marian Geurtsen houdt een inleiding op het thema. Daarna gaan we aan de hand van thema’s, bezinningsopdrachten en gesprek terug naar onze eigen ervaringen.

In de middag diepen we het thema opnieuw verder uit met bibliodans, een vorm van spirituele dansexpressie ontwikkeld door Riëtte Beurmanjer. We laten ons raken door passages uit het erotisch getinte Bijbelboek Hooglied. We ervaren hoe die dansend door ons heen stromen en waartoe ze ons uitnodigen. We dansen op wereldmuziek, dat geeft levendigheid en vreugde. Danservaring of ritmegevoel zijn niet nodig. Nieuwsgierigheid naar wat het dansen je kan brengen is voldoende.

Marian Geurtsen 1Marian Geurtsen is theologe en dirigente. Ze heeft een training gevolgd in christelijke meditatie en meditatiebegeleiding bij Vacare. Ze werkt op het snijvlak van rituelen, spiritualiteit en muziek.

Beurmanjer Riette 03Rïette Beurmanjer is theologe met specialisatie dans. Ze ontwikkelde bibliodans als een vorm van creatief dansen (dansexpressie) naar aanleiding van Bijbelse teksten en thema’s. Deze dansvorm is ook geschikt voor het dansen naar aanleiding van teksten uit andere tradities, liederen of gedichten. Zie www.riettebeurmanjer.nl

Begeleiding: Marian Geurtsen en Riëtte Beurmanjer
Datum: zaterdag 28 maart
Tijd: 10.30u tot 16.30u (met inloop vanaf 10.00u)

Deelnemers: (v), max. 20
Kosten: € 35 (incl. lunch en koffie en thee) [€60 voor gehele tweeluik]
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.: vóór 25 maart