Inspiratiedag ‘Samenwerken in praktijken van hoop’

Geannuleerd

maaikeMaaike de Haardt nam een jaar geleden afscheid als hoogleraar Religie en Gender bij de universiteit van Nijmegen met de lezing ‘... een innig fluistren. Over hoop, verlangen en verandering’. Hoop is een bron van verlangen naar verandering. Kan hoop een gezamenlijk motief vormen, waarin we onze beelden van verandering samen vormgeven? En kunnen daarbij op het eerste gezicht onwaarschijnlijke allianties ontstaan, die tegenstellingen overstijgen in nieuwe praktijken van hoop?

Het vraagt om het zoeken naar een andere religieuze taal, het kweken van een houding van vertrouwen en assertieve onzekerheid. Om hoop in de praktijk te brengen is het een kunst om samen niet te weten.

Tijdens deze inspiratiedag vormt een inleiding van Maaike de grondslag om met elkaar in gesprek te gaan over onze eigen ervaringen met praktijken van hoop en inzet tot verandering. Door verhalen daarover te delen en in het licht te zetten kunnen we elkaar inspireren en bemoedigen.

Maaike de Haardt is theologe. Ze was tot juli 2018 hoogleraar Religie en Gender aan de Radboud Universiteit en tot 2015 universitair hoofddocent Religie en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Zij richt zich op de relatie tussen hedendaagse cultuur en religie.

Ze schreef veel over religie en spiritualiteit in het alledaagse (zie haar boek Raam op het zuiden, religie en spiritualiteit van het alledaagse) en daarnaast over godsbeelden, Maria, literatuur en religie en de stad.