Spiegels voor de ziel – 'De sjamaan en ik'
Geannuleerd door persoonlijke omstandigheden auteur; wordt hernomen in voorjaar

WillemijnDickeOnze ziel heeft voeding nodig om gezond te blijven, telkens weer. Voor deze reeks nodigen wij auteurs van een recent boek op levensbeschouwelijk gebied uit om een inspirerende lezing te geven. Dit keer is dat Willemijn Dicke met haar boek 'De sjamaan en ik'.

dicke de sjamaan en ik

In dit boek doet Willemijn Dicke op een nuchtere en geestige manier verslag van haar zoektocht naar zingeving. Het grootste deel van haar leven is Willemijn militant atheïst. En als wetenschapper is ze, net als haar collega’s en vrienden, een scepticus pur sang. Ze heeft een succesvolle carrière, een gezin en een grote vriendenkring. Toch besluit ze op een bepaald moment dat ze niet meer wil leven op de automatische piloot. Ze begint een spirituele zoektocht, tot verbazing en soms verontwaardiging van de mensen om haar heen. Tijdens haar zoektocht komt een hele rits aan goeroes voorbij, van zenboeddhisten, sjamanen en swami’s tot een Dominicaans priester en heeft ze zelf ook mystieke ervaringen.

Haar zoektocht heeft echter ook een keerzijde: in een opwelling zegt ze haar baan op en ze raakt vriendschappen kwijt. De grootste verandering is echter dat ze niets meer zeker weet. Het enige dat ze wel weet is dat ze onmiskenbaar religieus geworden is…

Tijdens deze avond wordt Willemijn geïnterviewd door programmamaker Hilde Debacker, gepromoveerd filosofe én ook voormalig atheïst. Daarna is er ook alle ruimte voor interactie met het publiek.

Willemijn Dicke (1970) is expert in het hoger onderwijs. Ze heeft voor verschillende universiteiten in Europa gewerkt, eerst als wetenschapper, daarna als programmamanager. Nu werkt ze als Director International Strategy bij de VSNU. Daarnaast houdt ze van schrijven en publiceerde ze diverse boeken (zowel fictie, non-fictie, wetenschap als science fiction), blogs, artikelen en columns.