Vierde jaarlijkse Graallezing: 
'Het einde van het Antropoceen´

Zaterdag 31 oktober (15.00u -16.45u), aanmelden vóór 29 oktober

02 25.prinses irene.renee hoekDit jaar wordt de Graalwisselbeker uitgereikt aan prinses Irene. Irene van Lippe-Biesterfeld voelt al heel lang een diepe verbondenheid met de natuur en schreef daar diverse boeken over, zoals Dialoog met de natuur, Aarde, ik hou van je en Leven in verbinding. Ze meent dat de moderne mens de verbinding met de natuur veelal is kwijt geraakt met als gevolg de grote uitputting van de aarde waar we nu getuige van zijn. Al decennia pleit prinses Irene onverminderd voor een hernieuwde persoonlijke relatie met de aarde en al haar levensvormen. Vanuit het besef: waar je je verbonden mee voelt, dat vernietig je niet.

In 2000 richtte prinses Irene de stichting NatuurCollege op. Van daaruit ontplooide ze samen met anderen verschillende projecten. Een daarvan is het trainingsprogramma ´Spirit of the Wild´ in Zuid-Afrika, waarin gidsen van nationale parken getraind worden om toeristen in wezenlijk contact te brengen met de natuur. In Nederland werd ´Natuurwijs´ opgezet, een project om schoolkinderen weer echt in contact te brengen met de natuur. Op dit moment gaat NatuurCollege een samenwerking aan met de Universiteit van Wageningen om hun gedachtegoed bij zo veel mogelijk studenten ingang te doen vinden.

Maatschappelijk engagement, spirituele bewogenheid en empowerment van vrouwen is van oudsher het drievoudige credo van de Graalbeweging. Met de jaarlijkse Graallezing geven we het woord aan een vrouw die zich (mede) vanuit religieuze bewogenheid inzet voor een betere wereld. We leggen haar telkens de volgende vragen voor: wat zijn je levensbeschouwelijke bronnen? Hoe motiveren die je tot een leven van maatschappelijke betrokkenheid? In welke richting hoop je de wereld hiermee te veranderen? En, hoe zorg je in je eigen leven voor de balans tussen actie en contemplatie?

In haar lezing zal prinses Irene spreken over de huidige dringende noodzaak om samen het einde van het Antropoceen in te luiden, het tijdperk waarin de mens en zijn ongebreidelde verlangens centraal stonden en niet het geheel van alle leven. Zoals de meeste mensen nu wel beseffen is het vijf voor twaalf: voor het behoud van onze planeet en zo veel mogelijk van haar levensvormen is het nodig dat we nú actie ondernemen.

Laat je inspireren door prinses Irene´s diepe bewogenheid en haar oproep om samen het visioen van een duurzame aarde te realiseren!

Dit jaar zal de Graallezing uitzonderlijk via Zoom verlopen. Naast prinses Irene is ook Mpho Tutu aanwezig die de Graallezing vorig jaar uitsprak. Zij zal een eerste reactie geven op de lezing en de Graalwisselbeker symbolisch aan prinses Irene overhandigen. Daarna is er ruimte voor vragen vanuit de deelnemers. We werken dit jaar met een vrije bijdrage. Deze zal in zijn geheel ten goede komen aan NatuurCollege, de Stichting van prinses Irene. Tevens zal de Graalbeweging dit bedrag aanvullen.

Spreker: Prinses Irene (in aanwezigheid van Mpho Tutu)
Datum:
zaterdag 31 oktober
Tijd: 15.00u tot 16.45u
Plaats: via Zoom (bij inschrijving verkrijg je hierover alle info)
Deelnemers: (m/v), max. 120
Kosten: vrije bijdrage (gaat naar Stichting NatuurCollege)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vóór 29 oktober