Boekpresentatie ‘Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West’

Zaterdag 19 oktober (15.30u-17.00u), Aanmelden vóór 17 oktober

Goedheid is onder ons, in de wereld, en het is nastrevenswaardig om een goed mens te zijn. Tijdens de oudheid was goedheid nastreven één van de belangrijkste doelen van de filosoof. Na verloop van tijd werd dit voornamelijk een religieus ideaal. Religie verdwijnt echter langzaamaan uit ons leven. Wordt het dan niet tijd dat de filosofie haar oude taak weer oppakt en opnieuw pleitbezorger wordt van het streven naar uitzonderlijke goedheid?

Dit boek gaat niet alleen over wat goedheid is, maar ook over wat er zoal bij komt kijken als we uitzonderlijke goedheid weer tot geloofwaardig doel van ons filosoferen willen maken.

Beide auteurs lieten zich daarbij niet alleen inspireren door de westerse filosofie maar vonden ook in het boeddhisme bruikbare methodes en filosofische inzichten voor dit streven.

Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West is het laatste boek dat Ilse N. Bulhof (1932-2018) schreef, samen met Robert Keurntjes. Tijdens deze middag geeft Robert Keurntjes een presentatie over het onderwerp van het boek en wat er mee beoogd wordt. Daarnaast wordt er ook een korte lezing gehouden over Ilse Bulhof als filosofe en zullen diverse sprekers (waaronder Adeline van Waning) een korte toelichting geven vanuit hun betrokkenheid bij het ontstaansgeschiedenis van het boek.

Ilse websiteProf. dr. Ilse N. Bulhof-Rutgers was tot haar emeritaat hoogleraar voor de Stichting Thomas More (voorheen Radboudstichting) en universitair docent aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Ze publiceerde o.a. boeken over Dilthey, Darwin en Freud. Daarnaast had ze een grote interesse in westerse en oosterse spiritualiteit, met name het boeddhisme.

Robert KeurntjesDrs. Robert Keurntjes studeerde filosofie in Nijmegen, en boeddhistische filosofie en psychologie bij het Tarab Institute. Hij combineert boeddhistische filosofie met ‘philosophy of mind’ in relatie tot hedendaagse vraagstukken.

Lezing: Robert Keurntjes, m.m.v. diverse sprekers
Datum: zaterdag 19 oktober
Tijd: 15.30u-17.00u (inloop vanaf 15.00u met koffie/thee). Vanaf 17.00u borrel.
Plaats: lezing in Lutherse Kerk (Hamburgerstraat 9), borrel na afloop in Graalhuis

Deelnemers: (m/v), max. 120
Kosten: vrije bijdrage
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. aanmelden Lutherse Kerk niet nodig, wel graag voor borrel in
                     Graalhuis, vóór 17 oktober