Lojong -Training van de geest

Zondag 25 november (10.30u-16.30u), aanmelden vóór 22 november

pellhaLojong (Tibetaans voor ‘training van de geest’) is een methode om onze denkwijze radicaal te transformeren, en oude, lang ingeslepen gewoontepatronen te doorbreken en te vervangen door een mentale houding die ons de moed geeft om met een open hart en waardigheid de uitdagingen van alledag aan te gaan. Bevrijd van de knellende banden van onze egocentrische houding, vinden we nieuwe manieren om ons te verhouden tot onze omgeving, waardoor zowel wijzelf als de anderen om ons heen geluk en een diep gevoel van verbondenheid ervaren.

De Indiase geleerde en grote beoefenaar Atisha, die in de 11e eeuw naar Tibet kwam, wordt als grondlegger genoemd voor deze methode. In navolging van zijn lessen ontwikkelde er zich in Tibet een sterke traditie om juist de moeilijkste omstandigheden in ons leven te gebruiken als methode voor de training van de geest.

Tijdens deze dag zal De training van de geest in acht verzen centraal staan, een korte tekst van Geshe Langri Thangpa (Tibet, 12e eeuw), die de essentie van Lojong prachtig weergeeft. Op basis van deze acht verzen onderzoeken we met elkaar wat de huidige relevantie is van deze methode en hoe we haar op ons eigen geest kunnen toepassen. Uitleg over de methode wordt afgewisseld met dialoog en meditatie.

Tenzin Pellha (1969) is sinds 2015 werkzaam als Tibetaans tolk/vertaler bij het Maitreya Instituut. Na in 2001 het Tibetaans boeddhisme te hebben ontdekt in India en Nepal, heeft ze, na een aantal jaren als dramatherapeut gewerkt te hebben, de keuze gemaakt om zich volledig op de boeddhistische studie en beoefening te richten en is 7 jaar geleden tot non gewijd.

Begeleiding: Tenzin Pellha
Datum: zondag 25 november
Tijd: 10.30u – 16.30u, inloop vanaf 10.00u
Deelnemers: (m/v), max. 25
Kosten: € 10 (incl. koffie, thee en lunch) en dana
Aanmelden: vóór 22 november